Dlaczego nasz organizm źle wchłania żelazo i prowadzi to do anemii?
Żelazo jest przyswajane w górnym odcinku jelita cienkiego. Z różnych powodów (uszkodzenie bądź wadliwe działanie kosmków jelitowych, uszkodzona śluzówka, niedostatek dobrych bakterii jelitowych) możemy mieć zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego i wtedy żelazo po prostu nie dostaje się do naszego krwiobiegu. W takich sytuacjach na ogół zaczyna się podawać preparaty żelaza w zastrzykach. Istnieje także teoria, że białko mleczne laktoferyna, działając korzystnie na florę bakteryjną jelit poprawia wchłanianie i dzięki temu poprawia się nasze przyswajanie żelaza. Co więc zrobić żeby lepiej wchłaniać żelazo? Czasem mogą pomóc niewielkie zmiany w naszych przyzwyczajeniach i sposobie zażywania preparatów żelaza.
Wchłanianie zwiększymy jeśli będziemy przyjmować je na czczo lub między posiłkami. Warto preparat popijać sokiem cytrusowym, bo witamina C wspomaga wchłanianie żelaza. Korzystne są także witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Podczas kuracji żelazem warto ograniczyć spożycie mleka i przetworów mlecznych, a także produktów mącznych i kasz. Więcej natomiast jeść warzyw ( zwłaszcza zielonych liściastych oraz buraków) i owoców (fruktoza także wspomaga wchłanianie żelaza) oraz czerwonego mięsa.